Trist avgång: Örgryte älskar ÖIS fem spelare är avstängda på grund av…..se detaljer

Örgryte IS har med sina tolv allsvenska titlar tagit fjärde flest SM-guld i historien (lika många som både AIK och Djurgårdens IF).

Sedan det allsvenska uttåget 2009 har Öis däremot gått en lång ökenvandring i superettan, med dubbla sejourer i division 1 (2011-2012 samt 2014-2015).

Efter att den forna toppklubben tvingats kvala sig kvar i superettan både 2022 och 2023 valde man i vintras att ruska om ordentligt i den sportsliga ledningen.

Bland annat anställdes den förre Degerfors-tränaren Andreas Holmberg som ny tränare den 13 december. Drygt två veckor senare presenterades Pontus Farnerud, tidigare i bland annat IFK Göteborg, som ny sportchef.

I en stor intervju med Fotbollskanalen backar Farnerud bandet till sin första tid i Öis, för ett knappt år sedan.

– Jag kom in i en fin klubb, framför allt, med goda värderingar och en känsla på Öis-gården som trots ett par tuffa år hade en positivitet över en ny organisation. Det fanns en förhoppning om att kunna vända de negativa resultaten, säger han.

Farnerud fick omedelbart ett mastigt jobb att sätta sig in i, då Öis inte hade haft någon permanent sportchef anställd sedan Igor Krulj fått sparken i maj 2022.

– I min roll var det inledningsvis otroligt mycket att sätta sig in i. Arbetsuppgifterna hade varit spridda på flera positioner tidigare. Men sakta och säkert föll bitarna på plats och jag kunde börja lyfta blicken och arbeta mer långsiktigt.

Han fortsätter:

– Det fanns en osäkerhet och en oro över att kanske hamna där (i en tuff situation) igen, men det fanns också en tydlighet och en väldigt bestämd känsla av att vi måste förändra saker och ting. Det tycker jag att styrelsen har gjort på ett bra sätt.

– Man har bestämt hur organisationen ska vara uppbyggd och gett oss på sporten stort mandat att lita på den processen.

Inledningsvis riktade Farnerud allra främst sitt fokus mot att få till ett så slagkraftig lag som möjligt, i en befintlig Öis-trupp med stukat självförtroende efter flera tuffa säsonger. Allt med en mycket strikt budget.

– Det var en utmaning. Jag var inte helt inställd på att det skulle vara  tufft ekonomiskt. Men det handlade om att skapa de bästa förutsättningarna som möjligt utifrån ekonomi.

– Därför gjorde vi förändringar i vintras där spelare fick lämna. Sen plockade vi in de spelartyperna och personligheterna som skulle lyfta oss och komplettera den befintliga truppen.

Farnerud vill inte specificera hur lite pengar han hade att röra sig med, men förklarar att det fanns 17-18 spelare när han anlände samt “väldigt lite löneutrymme till att ta in nya spelare”.

– Då fick vi flytta kostnader. Det gjorde vi även under sommarfönstret för att landa in budgeten på bästa sätt. Det har vi gjort bra under året och ska vara nöjda.

***

När säsongen väl sparkade igång fick Örgryte en mardrömsstart. Med tio omgångar spelade låg Öis sist i tabellen med endast en seger och sex inspelade poäng på kontot.

Farnerud pekar ut de främsta anledningarna till den mörka starten.

– Nummer ett är relationerna. Allting var så nytt. Det tar tid att bygga upp det och sätta relationer både på och utanför planen. Tydligheten i spelet, ändrat spelsystem, ny tränare, ny sportchef, ny assisterande tränare.

– Sen fanns det en skörhet mentalt utifrån hur det har varit de senaste åren.

Det var en av de främsta anledningarna till att Farnerud värvade både Tobias Sana och Mikael Dyrestam. De två, tillsammans med Christoffer Styffe som redan fanns i laget, skulle bidra med viktiga mental styrka i truppen.

– De hade ett lite annat bagage och var lite mer obrydda över situationen, säger Farnerud.

Trion fanns däremot inte med under starten av säsongen på grund av skadeproblem, vilket hämmade Rödblått betänkligt.

När var det som tuffast?
– Det två första matcherna i superettan är vi inte nöjda med alls. Där kände vi att vi inte hittade rätt. Efter det hade vi många bra prestationer men fick inte resultat.

Vad gjorde att ni klarade av att stå stadigt när det stormade som mest?
– Vi litade på spelartruppen som vi hade och visste att vi hade mycket kvalitet i den. Vi fick stöd av styrelsen. Jag och ledarstaben hade en samsyn i vad vi behövde förändra men framför allt vad vi skulle bygga vidare på. Det absolut viktigaste var att vi hela tiden skulle utvecklas som grupp, oavsett resultat.

Vad förändrade ni främst?

När var det som tuffast?
– Det två första matcherna i superettan är vi inte nöjda med alls. Där kände vi att vi inte hittade rätt. Efter det hade vi många bra prestationer men fick inte resultat.

Vad gjorde att ni klarade av att stå stadigt när det stormade som mest?
– Vi litade på spelartruppen som vi hade och visste att vi hade mycket kvalitet i den. Vi fick stöd av styrelsen. Jag och ledarstaben hade en samsyn i vad vi behövde förändra men framför allt vad vi skulle bygga vidare på. Det absolut viktigaste var att vi hela tiden skulle utvecklas som grupp, oavsett resultat.

Vad förändrade ni främst?

– Vi förändrade lite grann i våra principer i spelet, men framför allt var det att spelarna lyfte sig efter hand när vi fick resultat och kontinuitet. Då var vi plötsligt ett av seriens bästa lag.

 

Efter de tio första omgångarna började Öis sakteliga plocka poäng – och när den 16:e superettan-matchen var spelad kunde Rödblått slutligen ta sig upp från de två direkta nedflyttningsplatserna.

Då började Örgryte plötsligt få fart på både spelet och poängskörden.

– Vinsterna började trilla in och då är det klart att vi kände att vi kunde börja blicka uppåt ordentligt.

Här blev Tobias Sana en stor nyckel för Öis. Den tidigare IFK Göteborg-, Malmö FF- och BK Häcken-spelaren hyllas av Farnerud.

– Han har varit prestigelös och satt laget först. Han har hjälpt både laget och individer att utvecklas både på och utanför planen. Det är en fin människa och en härlig fotbollspelare.

Även Mikael Dyrestam, som hade flera tunga skadeår i ryggen men växte ut till en gigant i Rödblått under säsongen, lyfts upp av Farnerud.

– Fotbollsmässigt har han egenskaper som är otroligt fina. Sen har han ledaregenskaper i att styra ett försvar.

Den kanske största nyckeln stavas däremot Andreas Holmberg, som stod fast vid sin spelfilosofi och till sist fick snurr på hela laget.

– “Adde” kom från några tuffa år i Degerfors. Självklart måste det ha varit tufft för honom inledningsvis att inte få resultat utifrån det sätt som han vill spela på. Men det finns också ett lugn i hans ledarskap. Där tycker jag att han har varit väldigt trygg och inte stressat upp gentemot laget. Han har gett spelarna kärlek och förtroende, säger Farnerud.

– Han har varit tufft när han har behövt vara det, men han lyfter laget och spelarna på ett otroligt bra sätt. De egenskaperna har en bra ledare.

 

Post Comment